Η vegan κουζίνα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και η Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και η χασαποταβέρνα ποτέ δεν πεθαίνει, στην Αθήνα, λειτουργεί πλέον διψήφιος αριθμός vegan–vegetarian από εστιατόρια και καφέ μέχρι ζαχαροπλαστεία και μπαρ. Εδώ, είναι μερικές επιλογές που πρέπει να δοκιμάσεις.
Αν ο δρόμος σε πάει στο Κουκάκι, το Peas είναι must επιλογή για vegan κουζίνα με vegan-raw φαγητό. Οι άνθρωποι του Peas προσφέρουν γρήγορο, νόστιμο, σπιτικό χορτοφαγικὀ φαγητό, σε προσιτές τιμές. Επιλέγουν φρέσκα υλικά και ποιοτικές πρώτες ύλες, ενώ όλα είναι φτιαγμένα in house.
Με υλικά όπως το jackfruit, τα μανιτάρια, η κινόα, οι φακές, τόφου και το σεϊτάν φτιάχνουν club sandwich, burger, nuggets, και σουβλάκι… vegan street food! Ζήτησε να δοκιμάσεις το δικό τους tempeh, ένα προϊόν από ρεβύθια σε ζύμωση, μαριναρισμένο με μπαχαρικά. Δοκίμασε το τυλιχτό ή σε μερίδα, μαζί με τ΄απίστευτα ενεργειακά ροφήματα και χυμούς που διαθέτουν στο μενού τους. Δοκίμασε, ακόμα, το φιλέτο σειτάν ζυμωμένο με λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά, το καυτερό κεμπάπ από φακές και ρεβύθια και το burger με μπιφτέκι μανιταριών, πράσινη σαλάτα, ντομάτα, σως.
Αν έχεις παραπάνω χρόνο, κάτσε σε ένα από τα τραπεζάκια του, για να απολαύσεις κάποιο από τα γλυκά του. Τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζωικά λιπαρά είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Από γλυκά δοκίμασε τη raw τάρτα με lime, κρέμα κάσιους και βάση ξηρών καρπών αλλά και την ωμοφαγική μηλόπιτα, που θα σε ξετρελάνει.
Mama Tierra σημαίνει Μαμά γη στα ισπανικά. Ένα εστιατόριο που απευθύνεται σε χορτοφάγους και vegan, καθώς και σε όλους όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό στη διατροφή τους. Προτεραιότητα της Mama Tierra είναι να παρέχει νόστιμη, υγιεινή και ποιοτική vegan κουζίνα. Έτσι, για την παρασκευή των πιάτων, χρησιμοποιούν φρέσκες πρώτες ύλες, βιολογικές σε μεγάλο βαθμό από τοπικούς παραγωγούς και μπαχαρικά υψηλής ποιότητας.
Το Mamma Tierra στην Ακαδημίας το ξέρουν για τις ωραίες σαλάτες-γεύματα, όπως η macrobiotic, που έχει γλυκοπατάτες φούρνου, ψητό τόφου, λαχανίδα (κέιλ) και φρέσκο κρεμμύδι. Το μενού του έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα βρεις μερίδα φαλάφελ, μπουρίτο, vegan μουσακά, vegan σουτζουκάκια καθώς και ζεστές σούπες, για όταν ο καιρός είναι κρύος και το ζητάει. Και αν είσαι λάτρης των γλυκών, το gluten free μους σοκολάτας με καβουρδισμένο αμύγδαλο θα σου αρέσει πολύ.
Το Bamboo vegan είναι το πρώτο ευρωπαϊκών στάνταρ μίνι μάρκετ και café με vegan κουζίνα, στη Σόλωνος. Συγκεντρώνει μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων και σνακ και γλυκών που μπορείς να δοκιμάσεις στα τραπέζια του. Θα γεμίσεις, σίγουρα, μια τσάντα με vegan προϊόντα, τόφου, seitan και ό,τι άλλο χρειαστείς για να έχεις λαχταριστά χορτοφαγικά γεύματα στο σπίτι. Αλλά θα απολαύσεις και επί τόπου μια λουκανικόπιτα, ένα χορταστικό σάντουιτς ή κάποιο από τα εντυπωσιακά, σε εμφάνιση και γεύση, γλυκά.
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη σερβίρεται πίτσα που θα θέλεις να δοκιμάσεις, ενώ καθημερινά healthy bowls θα σε γεμίσουν ενέργεια και ευεξία. Απόλαυσε το βιολογικό καφέ που προσφέρουν, με πέντε επιλογές σε φυτικά γάλατα (αμύγδαλο, καρύδα, σόγια, βρώμη και φουντούκι).
Tο Winners είναι ένα σύγχρονο εστιατόριο με vegan κουζίνα που απευθύνεται σε vegans και μη. To Winners θα το βρεις στο ισόγειο του Niki Athens Hotel, με ιδέες από διάφορες κουζίνες του κόσμου, βιολογικά λαχανικά και πολλές χειροποίητες παρασκευές.
Ξεκινά από νωρίς με υγιεινό πρωινό, όπως pancakes από πολέντα σε πικάντικο ραγού ντομάτας και συνεχίζει με all day γεύσεις.
Χειροποίητες πένες με ψητή κολοκύθα και τζίντζερ, με φουντούκια, φασκόμηλο και «μπλε τυρί» που φτιάχνουν οι ίδιοι από ταπιόκα. Πικάντικα noodles με κάρυ από γάλα καρύδας και μπαχαρικά, λεπτοκομμένα λαχανικά και κάσιους. Το not a cheeseburger με φυτικό μπιφτέκι της Beyond Meat, κέτσαπ από goji berry, μαγιονέζα από ρεθίβι και πίκλα κρεμμυδιού. Ή το mac n cheese με μπέικον καρύδας και σάλτσα κρεμώδους τυριού από καρύδια και αμύγδαλο.
Το ενδιαφέρον σου θα κερδίσουν και τα κοκτέιλ από φρέσκα, βιολογικά φρούτα.
Ο χώρος είναι λιτός και μίνιμαλ, με ευχάριστο περιβάλλον, που δημιουργείται από πράσινα φυτά, νέον στους τοίχους, χαριτωμένα μότο και ατμοσφαιρικό φωτισμό.
Στο Veganaki, ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια με vegan κουζίνα στην Αθήνα, θα γνωρίσεις τη vegan και gluten free διατροφή. Ο χώρος είναι ζεστός, φωτεινός, φροντισμένος και σίγουρα θα τον επισκέπτεσαι κάθε τόσο.
Συνδυάζει τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με τη vegan κουζίνα και διατροφή και το αποτέλεσμα που προκύπτει, θα σε συναρπάσει. Μουσακάς με κιμά από κόκκινες φακές, μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου, πατάτες και μελιτζάνες και παστίτσιο με βίδες από ρυζάλευρο και σπανάκι.
Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις φέτα από κάσιους, σαλάτες, ροβίτσα (μπιφτέκια από φασόλια), σουτζουκάκια, pizza και μία από τις χορτοφαγικές σούπες του, βλέπε ντοματόσουπα. Στην gluten free φιλοσοφία του, στο Veganaki, φτιάχνουν τυλιχτά σε πιτάκια ολικής άλεσης με ωραίες γεμίσεις και σάλτσες.
Το φαγητό σου, θα συνοδέψει μπύρα χωρίς γλουτένη και φυσικά θα κλείσεις το γεύμα σου με ένα από τα γλυκά του μαγαζιού.
Στo Wild Souls, σε ένα πολύχρωμο χώρο, έχει ανοίξει ένα μαγαζί με προϊόντα για χορτοφάγους και vegan, που αναδεικνύει την αξία των καρπών, με έμφαση στη επιλεγμένη πρώτη ύλη. Στο Wild Souls, οι καρποί γίνονται spreads μπροστά στα μάτια σου. Βούτυρο αμυγδάλου και φουντουκιού, ταχίνι, μαρμελάδες, γάλατα καρπών μπαίνουν σε eco-friendly συσκευασίες για να τις ξαναγεμίσεις την επόμενη φορά.
Βρίσκεις, επίσης, χαλβά χωρίς ίχνος συντηρητικών ή πρόσθετων σε διάφορες εκδοχές (με μέλι, με καρύδια και κανέλα, ακόμα και χαλβάς φουντουκιού), φυτικά τυριά, power smoothies και light snacks.
Στο καφέ του Wild Souls, αξιοποιούνται όλα αυτά τα προϊόντα με δημιουργικό τρόπο στη vegan κουζίνα του, στις αλμυρές και γλυκές επιλογές του μενού: στα smoothies, σε πουτίγκες chia, σε σαλάτες, σε σάντουιτς και σ’ επιδόρπια.
Το CΟΟΚοoMÈLA GRILL βρίσκεται στου Γκύζη, εστιατόριo με vegan κουζίνα, που αγαπήθηκε αμέσως για την εναλλακτική πίτα γύρο με τριών ειδών μανιτάρια. Άλλωστε το μανιτάρι, είναι το κύριο υλικό της κουζίνας του από μικρούς παραγωγούς και προμηθευτές που ακολουθούν τις οικολογικές πρακτικές. Προσφέρεται σε πολύ νόστιμες εκδοχές, όπως εκείνη με το φυτικό τζατζίκι από γάλα σόγιας ή με τη σισιλιάνικη σάλτσα ντομάτας και τη φυτική μαγιονέζα ή με τη homemade barbeque sauce.
Αξίζει να δοκιμάσεις και τα vegan burgers του με beyond meat μπιφτεκάκια ή για κάτι πιο αμαρτωλό, υπάρχει πάντα το κεμπάπ γιαουρτλού με σουτζουκάκια από φακή. Όπως και το σουβλάκι από «γύρο» τεσσάρων μανιταριών και ένα με «σουτζουκάκι» από φακές. Συνόδεψε τα με τις χειροποίητες σάλτσες τους: red με ντομάτα, yellow με μουστάρδα και green με μυρωδικά. Αν είσαι γλυκατζής, τα vegan σισιλιάνικα cannoli, διάσημα από τη φράση «Leave the gun, take the cannoli» από την ταινία «Ο νονός», θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
Μια επίσκεψη θα σε πείσει!
Η Κελλίνα και η Εριέττα, δύο δυναμικές γυναίκες με vegan κουζίνα και νοοτροπία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν φούρνο με αποκλειστικά vegan προϊόντα. Χρησιμοποιούνται ποιοτικές πρώτες ύλες, κυρίως ελληνικές, και αρκετά βιολογικά υλικά.
Αρχικά, άνοιξε σε ένα μικρό σημείο πώλησης στη γειτονιά του Υμηττού. Ξεφουρνίζει καθημερινά χειροποίητα κρουασάν, μπριος, cruffin, τσουρέκια, vegan λουκανικόπιτα με λουκάνικο από τόφου και τάρτες. Όλες αυτές οι λιχουδιές δεν έχουν να στερηθούν σε γεύση, συγκριτικά με τα προϊόντα των παραδοσιακών φούρνων.
Αργότερα το Holly Llama απέκτησε και δεύτερη βάση στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρεις όλη την γκάμα των γλυκών και των φουρνιστών, καφέ, smoothies αλλά και ολοκληρωμένες προτάσεις για brunch. Θα σου κινήσει το ενδιαφέρον η vegan εκδοχή του english breakfast (με tofu scramble, tempeh «bacon», ψητά ντοματίνια, αβοκάντο, ψητές baby πατάτες με θυμάρι, άγρια χόρτα και μανιτάρια σοτέ) και το grilled cheese με μανιτάρια, σπανάκι και δύο διαφορετικά plant based τυριά. Το french toast από τσουρέκι το σερβίρουν με καραμελωμένο ροδάκινο, γιαούρτι σόγιας με εκχύλισμα βανίλιας και τραγανό «μπισκότο» αμυγδάλου.
Βέβαια, στο Holly Llama, τα κρουασάν έχουν την τιμητική τους, όπως το κρουασάν φυστικι καθώς και το κρουασάν του μήνα, που αλλάζει ανάλογα την εποχικότητα.
Σημείωσε, ότι φτιάχνουν δικό τους τυρί από κάσιους και δικές τους μαρμελάδες.
Στο Παγκράτι θα βρεις ένα από τα εστιατόρια με vegan κουζίνα της Αθήνας, το Vegan Vandal. Είναι κυρίως street food αλλά υπάρχει η επιλογή να καθίσεις εκεί και να απολαύσεις το μενού του.
Η αλήθεια είναι ότι ο κατάλογος με τις επιλογές φαγητού, θα σε κάνει να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα. Από τη λαδένια Κιμώλου, στο σουβλάκι μανιτάρι και στο pocket μελιτζάνας, μέχρι το Vandal Burger και το brownie σοκολάτας, θα σε κάνουν να νιώσεις ότι το vegan φαγητό μπορεί να είναι πεντανόστιμο .Βurger με τραγανό μπιφτέκι από φακή και ξηρούς καρπούς ή ένα Jack Burger, με στρώσεις από καπνιστό και «σαρκώδες» jackfruit, μαριναρισμένο σε σάλτσα bbq. Nuggets κουνουπιδιού που είναι τραγανές μπουκιές παναρισμένου κουνουπιδιού που σερβίρονται σκέτες ή σε σάντουιτς μαζί με πίκλες αγγουριού και λαχανικά. Pocket μελιτζάνας, η «τσεπούλα» από χειροποίητη κυπριακή πίτα, γεμιστή με μελιτζανοκεφτέδες, σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο, μαϊντανοσαλάτα και βαλεριάνα είναι κάποια που θα εκπλήξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σου.
Στο Hanoi, στο Σύνταγμα, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη βιετναμέζικη και vegan κουζίνα που είναι γεμάτη αρώματα και μπαχάρια σε λεπτές ισορροπίες. Όλα τα πιάτα προσφέρονται σε χορτοφαγική εκδοχή. Μεγάλος πρωταγωνιστής του τραπεζιού τους μπορεί να είναι το ρύζι αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά.
Έχεις πολλές επιλογές για να δοκιμάσεις όπως ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα του Βιετνάμ, τη σούπα pho στη vegan εκδοχή της, πλούσια bowls με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και τόφου, καθώς και καλομαγειρεμένα noodles.
Στην πορεία σου προς Μοναστηράκι, το εστιατόριο με vegan κουζίνα Vegan Beat, θα σε κάνει να χαμογελάσεις με τις επιλογές του μενού του. Πιάτα όπως το Big Boss Burger (με μπιφτέκι από γλυκοπατάτα, φασόλια μαυρομάτικα & καστανό ρύζι), το Lahma union (αραβική πίτα με κιμά σόγιας, κρεμμύδι, vegan μαγιονέζα, χούμους και BBQ sauce) και η Wicked tart θα σε κάνουν να γλύφεις τα δάχτυλά σου!
Η μητέρα των εστιατορίων με vegan κουζίνα στην Αθήνα
Το Mother vegan cafe bistro είναι ένα από τα must εστιατόρια με vegan κουζίνα στην Αθήνα, σε έναν χώρο ιδιαίτερο και προσεγμένο. Εύκολα θα το χαρακτηρίσεις ο παράδεισος των vegan γλυκών. Όμως αξίζει να γευτείς και τις πίτες του, όπως την καναβόπιτα, οι οποίες γίνονται με βιολογικές πρώτες ύλες, τη μπριζόλα από βιολογικά φασόλια με κομπούχα και τη vegan πιατέλα τυριών. Στο χώρο του προσφέρει υπέροχα brunch, vegan κέικ και μια μεγάλη ποικιλία από φυσικά, βιολογικά ροφήματα που περιλαμβάνει καφέ, κρασί, μπύρα και κοκτέιλ.
Κάνε follow στο uniout.gr και μείνε συντονισμένος για να ενημερώνεσαι μέσα από το site μας για όλες τις επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό, διασκέδαση και προσφορές που θα σου ταιριάζουν τέλεια, αλλά και χρήσιμες προτάσεις και tips για να ζήσεις και εσύ στο φουλ την εμπειρία της Αθήνας!
© UniOut